21. 3. 2017

VÍTE, ČÍM KRMÍTE SVÉHO PEJSKA? | pethome.cz

Jelikož se můj blog pomalu, ale jistě, a ani nevím, jestli účelně, přetransformoval v dogblog, dostala se mi nabídka spolupráce s eshopem PETHOME.CZ. Floki má nyní titul testera a dostal na vyzkoušení 14 kilogramů granulí Calibra. Ráda bych využila této příležitosti, a abyste z toho měli něco i vy, rozhodla jsem se spojit tento článek s informacemi o psích granulích a jejich složení.


Nejdřív si něco povíme o krmení psů.



Jak jsem zmiňovala, součástí tohoto článku je i krátký informační odstavec ohledně krmení granulemi, protože stále je ještě hodně majitelů, kteří podlehli chlupatým rozkošným štěňátkům v reklamách na Pedigree a myslí si, že je to to nejlepší, co svému pejskovi mohou dopřát. Tak to ale opravdu není, pamatujte si, že to nejlepší zboží reklamu nepotřebuje. Proto se v rychlosti podíváme na to, co je pro pejsky dobré a co by nemělo být používané ani jako krmení pro slepice.

ČÍM NEKRMIT
Prosím, vyvarujte se granulím, které jsou běžně k dostání ve velkých pytlech za dobrou cenu - například Clever, Bodie, Darling, Bely, Reno... takové granule jsou většinou plné soli (aby chutnaly), obilovin, umělých barviv, a chemikálií (například propylgallát, éčka jako butylhydroxytoluen a butylhydroxyanisol, které jsou karcinogenní - už samy názvy zní strašidelně, však?) Takové pytle seženete například po deseti kilogramech za dvě stovky - což je sice super levné, ale pejsek může mít (a bude mít) v pozdějším věku problémy a nemoci, protože tohle krmení je spíš směska zbytků všeho druhu.
Stejně tak se vyhněte granulím, které znáte z reklam - takže Chappi, Pedigree, Friskies, už ani Royal Canin není to, co býval. Stejně jako u předchozího případu, tyhle granule mají sice už důvěryhodnější obal, jsou dražší (což, jak jsem zmiňovala, je NE vždy zárukou kvality!!), ale hlavně - všichni je známe. Pamatujte si, ještě jednou, že dobré granule reklamu nepotřebují.

CO TEDY ANO?
Každý pejsek je jiný a proto každý potřebuje jiné stravování -některý je alergický na hovězí maso, některý má alergie, některý nemůže granule s obilovinami. Proto doporučuji důkladně studovat obaly granulí. Informace není těžké na balení najít, výrobci se tím samozřejmě pyšní a je i přísným pravidlem, že obsah krmení musí být na obale uveden v pořadí od nejzastoupenější složky po tu nejméně zastoupenou.
Granule můžeme rozdělit na economy (šrot - viz výše), prémiové a superprémiové. Příklady prémiových granulí:
  • Brit
  • K9
  • Ontario a další
Mezi superprémiové, ty nejlepší granule s minimálním cenovým rozdílem, které udělají pejskům největší radost patří:
  • Calibra
  • Brit Care (vyšší třída Britu)
  • Brit Carnilove (vyšší třída Brit care)
  • Taste of the wild
  • Acana
  • Orijen
  • N&D
  • Applaws
  • Petkult
  • Sam's field a další.
Můžu vám doporučit ještě tento článek, kde je vysvětleno, jak číst složení na pytlích s granulemi. Ve stručnosti - na první příčce musí být uvedeno maso / masová moučka a nejlépe podíl, žádné "obiloviny a produkty živočišného původu" - mělo by to být hezky rozepsané. Pak samozřejmě zkratky jako BHA, BHT a další strašidelné položky ne - tyhle kódy luštit nikdo přece nechce.

Na závěr si pamatujte, že ne všechny granule, které vám doporučí veterinář, jsou ty nejlepší!! Zvěrolékaři často doporučují krmení například značky Royal Canin, které jim za tuto reklamu platí. Na kvalitní granule se můžete zeptat například ve skupině Granuláři na facebooku, kde je 20 000 členů a rádi a ochotně vám poradí, případně můžete využít lupu a vyhledávat si ve skupině sami. Stejně tak je důležité vědět, že řeči typu „marketovými granulemi krmím pejska pět let a chutnají mu“ jsou absolutně neadekvátní a mimo mísu - jasně, že je pejsek sežere, když nemá na výběr. Takovým lidem vždy říkám, aby si počkali až bude pes starší a uvidí, jaké problémy mu ta chemie v těle dělá. 

Děkuji všem za přečtení tohoto obsáhlého a náročného článku a budu se na vás těšit u dalšího. (:





A nyní o eshopu pethome a granulích Calibra.


PetHome je internetový obchod s potřebami pro mazlíčky - od koní po křečky, od obojků a vodítek po doplňky stravy a vitamíny. Zaručují se dopravou do jednoho dne v případě objednání do 14 hodin a samozřejmě mají zřízený i věrnostní program pro stálé zákazníky. Stránky PetHome jsou laděny do minimalistického vzhledu s prvky světlounce modré, která navozuje příjemný dojem při brouzdání stránkami, tedy alespoň tak to na mě působilo. Vše na stránkách je přehledné a u produktů je mnoho filtrů, které vám pomůžou vybrat to pravé ořechové pro vaše čtyřnohé mazlíky.

Ze stránky jsem si později kupovala i další doplňky pro Flokiho - konkrétně litrový lososový olej od Brit Care, po kterém se Floki může utlouct a antiblech od Beapharu, který v kombinaci s repelenty a šampony úspěšně překonal boj s blechami, který jsme s Flokim od přivezení z útulku vedli. 

PetHome pomáhá


Během mnou pořádané Materiální sbírky pro opuštěné pejsky věnoval e-shop PetHome do sbírky také patnáct ohlávek pro pejsky a více než čtyřicet kilogramů granulí značky Canidae. Původně jsem byla s Katkou z PetHome domluvená na „vzorcích granulek pro pejsky“, a když mi pošťák přivezl bednu plnou granulí, s jejichž vynášením do schodů mi musel asistovat brácha, nevěřila jsem vlastním očím. Granule jsem samozřejmě spravedlivě rozdělila do všech tří útulků a ačkoliv to trošku zkomplikovalo převážení a kompletování věcí, které jsme vybrali (čtyřicet kilo navíc udělá svoje), byla jsem šťastná jako blecha, a nepochybuji o tom, že pejskové v útulcích také. 

pro zvětšení klikněte na obrázek

Jak samotná firma na svých stránkách hlásá, Calibra vyrábí psí krmiva již více než 15 let a spolupracují s odborníky i veterináři, aby granule pro psy a kočky byly co nejšetrnější, nejchutnější, nejzdravější a pro majitele i k dostání za příznivé ceny. Calibra se pyšní českou výrobou, samozřejmým netestováním na zvířatech a splňováním nejpřísnějších podmínek pro výrobu. Calibra vyrábí granule, pamlsky a konzervy pro psy a kočky, třídy premium a vyšší, včetně hypoalergenních a bez obilovin, a používají ty nejlepší suroviny i pro pejsky a kočičky s citlivým trávením. 
granule Calibra - pro zvětšení klikněte na obrázek

Floki testoval hypoalergenní granule Calibra Junior Medium Breed 14 kg s příchutí jehněte a rýže. Co se týče obalu, hrozně se mi líbí minimalistické zpracování a logo pejska. Jako obrovské plus shledávám i způsob, kterým je vyřešeno uzavírání granulí - nezavírají se totiž na takový ten klasický plastový zip, jaký všichni určitě znáte, ale má uzavírání s pojízdným zipem, což je pohodlné, rychlé a máte jistotu, že nikde nezůstala škvírka a granule nevyčichnou ani nevyschnou.

pro zvětšení klikněte na obrázek

Nyní se přesuneme už k samotnému obsahu pytle. Vyfotila jsem zde složení a dávkování, na který si každý může udělat názor sám. Dle mého názoru jsou granule Calibra kompletní psí krmivo, které obsahuje vše, co by kvalitní granule obsahovat měly. Dávkování pro ročního psa o váze 25 kilogramů je 250 gramů na den, což jsem Flokimu rozdělovala do dvou dávek, zakápla zmíněným lososovým olejem a miska byla pokaždé vylízaná tak, že se leskla. Nevím, co má Floki za manýry, ale když jsem ho krmila granulemi Petkult, posledních tak deset krmných dávek na dne pytle prostě odmítal. U Calibry tomu tak nebylo, granule mu chutnaly, fungovaly skvěle i jako mlsky na procházkách a velikost a tvar granulí je pro psa velikosti Flokiho ideální - ani moc velké, ani moc malé, zkrátka akorát. Krásně voní, jsou mastné a mají pořádně sytou barvu, což je značka dobrých granulíPříchuť jehněte a rýže je hypoalergenní, to znamená, že nedělá problémy pejskům, kteří mají například intoleranci či alergii na některé druhy masa.
pro zvětšení klikněte na obrázek



Bohužel nemohu říct, jak velké jsou granule pro menší pejsky, ale předpokládám, že budou o něco menší a tím pádem pro plemena malého či středního vzrůstu lépe žvýkatelné. Velikost i tvar granulí napomáhá i k očišťování zubů od plaku a mohu potvrdit, když porovnám větší velikost granulí Calibra a malinké Petkult, že Floki granule přestal tolik hltat


Co se týče kožíšku a zlepšení srsti, Floki měl krásnou, prosperující a lesklou srst i před užíváním těchto granulí, ale během několika týdnů, kdy byl krmen touto značkou, nedošlo k vůbec žádnému zhoršení, srst zůstala stále krásná. Jeho blýskavý kožíšek můžete vidět na fotce dole, která byla pořízená v období, kdy byl Floki třetí týden krmen touhle značkou. Možná tomu dopomohl i můj oblíbený a často zmiňovaný lososový olej, díky kterému taky Flo přestal tolik pouštět chlupy, což vidím jako obrovskou výhodu, když je pes v bytě nebo domě.


pro zvětšení klikněte na obrázek

ZÁVĚREM
Granule Calibra, jehně s rýží je kompletní a kvalitní krmivo pro psy střední a větší velikosti, balení uvádí od 10 do 30 kilogramů, vhodné pro mladé psy od tří měsíců do roka a půl. Kvalitou odpovídá nejlepším superprémiovým granulím, je hypoalergenní, avšak není bez obilovin. Cena za tento pytel je na e-shopu PetHome 1 233,- včetně DPH a poštovné a balné je při objednávce nad 499,- zdarma, tudíž je toto konečná cena s doručením granulí až k vašemu domovu. Značka Calibra má širokou škálu produktů a krmení pro pejsky, mezi kterými si vybere určitě každý - jak majitelé ratlíků, tak vlkodavů, štěňátek i psů seniorů, aktivních pejsků i typických gaučáků a v nabídce najdeme stejně tak další příchutě granulí hypoalergenních, tak bez obilnin. Existují na trhu samozřejmě i živinami více natřískané granule, které se pohybují v cenách od cca 1700,- až přes 2500,- za pytel granulí o stejné váze, ale POZOR! Dražší ne vždy znamená lepší, častokrát se stává, že jsou tyto extra superprémiové granule tolik nabušené živinami, že to pejskovi může způsobit průjem nebo jiné zažívací potíže. Proto zastávám názor, že jsou tyto granule nadprůměrně kvalitní, ale zároveň i šetrné k žažívání vašeho pejska. Při změně krmiv nezapomínejte po malých dávkách přimíchávat nové granule do stávajících a postupně zvyšovat dávku alespoň po dobu jednoho týdne, aby se právě u pejska neobjevily zdravotní problémy. Už mám vyhlídnuté i další granule, které Flokimu budu v budoucnu kupovat - například tyto, které jsou momentálně dokonce i ve slevě (:

Ohromně s Flokim děkujeme eshopu PetHome a milé Katce za trpělivost s testováním a sepsáním článku a samozřejmě za poskytnutí ať už darů do sbírky, tak granulí, na kterých si Floki pochutnal. Budeme se těšit na další produkty k otestování (:

pro zvětšení klikněte na obrázek


Líbí se vám tenhle článek? Uložte si ho na později na nástěnku na Pinterest (:


7 komentářů:

  1. Děkuji za inspirativní článek. :) Momentálně pořád s přítelem řešíme, čím budeme krmit. Chceme si naše ,,miminko" rozmazlovat, no... O:-) (Tak a teď jenom doufám, že si to miminko nepřebereš špatně a nebudeš mě kritizovat. :D)
    K9 je teda docela v pohodě? Krmili jsme tím našeho psa hoodně dlouho. Pravda, chutnaly mu. Teď už je mu jedenáct a špatně tráví tuky, takže má nějaké dietní granule, které mu moc nešmakují. Je vidět, že je žere jenom když má opravdový hlad. (Jinak je to žrout.) Vaříme mu proto víc masa, kuřecí s mrkví, to tráví dobře.
    Líbí se mi tady, házím si tě do bloglovinu, ať vím o každém novém článku. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, promiň mi pozdní odpověď, komentář se mi ukázal jako spam a ten já moc často nekontroluju :( K9 je podle mě fajn. :) Jsou i lepší v poměru cena - výkon, ale pořád je to lepší než Caninky, Pedigree a podobné šroty :D :) Pokud mu nešmakují granule, zkuste přidat ten lososový olej, pěkně smrdí, ale psi se po něm většinou můžou utlouct a používají se i jako pomocník na krmení v útulcích, kde nemají čas se se psama párat, jestli snídani snědí nebo ne :).
      Moc děkuju za podporu, Kájo. :) ♥

      Vymazat
  2. Zajímavý článek, pejska tedy osobně nevlastním, ale nemůžu říct, že by se o tom u nás v rodině už nějakou dobu nepřemýšlelo, takže třeba se tipy budou někdy hodit :) V poslední době se snažím uvažovat ekologicky, např. používat přírodní kosmetiku (něco třeba tady), třídit odpad atd. Máš nějaké vychytávky, jak jde třeba tohle v péči o domácího mazlíčka nebo nějaké osobní zkušenosti s tím? Samozřejmě se to nemusí týkat jen pejsků :)



    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, mohu říct velmi zajímavý článek. Pořídili jsme si štěňátko malé knírače. Tento článek mě zaujal, dozvěděla jsem se jak se pejsek má krmit, jako granule jsou dobré pro něj. Tak jsem tomu našemu Dennymu jsem sehnala na této webové stránce přesně takové granulky, které hodí pro štěňátko. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. Krmím tak, abych dosáhl nějaké integrity a vyvážené stravy. Nebojím se dát občas nějaký pamlsek, protože vím, že běh se psem zapříčiní, že hafan všechno vysportuje. Ale jinak se v obecném měřítku samozřejmě snažím kupovat výhradně kvalitu. Kolikrát si říkám, že hafan se má lépe než já, když mu kupuji takové pochoutky ze syrového masa jako třeba svíčkovou. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nedávno jsem se bavil s jedním cvičitelem psů a ten mi doporučil právě granule Brit. Zkusil jsem našemu hafanovi koupit ten malý pytel, abychom to otestovali a vypadá to, že mu opravdu chutnají. Teď je žere cca měsíc a přijde mi, že se mu zlepšila i srst. Krmím ho převážně granulemi, ale čas od času mu koupím i nějakou psí konzervu tady odtud - https://www.caskrmeni.cz/eshop/psi/konzervy/ Většinou nějaké velké balení, protože toho sežere celkem hodně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!